Ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin ylläpitoon. Ärtyvän suolen (IBS) ja ylävatsan oireiden hoitoon. 

 

IBS-UUTISIA

British Journal of Pharmacology1 julkaisi hiljattain katsausartikkelin, jossa koottiin yhteen saatavilla olevat tutkimukset täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tehokkuudesta IBS:n, haavaisen paksusuolitulehduksen, kroonisen ummetuksen ja muiden suolistosairauksien hoidossa.

Katsaus

Italialaiset tutkijat Diego Currò Silvia Pecere, Gianluca Ianiro, Giovanni Cammarota ja Stefano Bibbò kokosivat yhteen probiootteja, prebiootteja, luonnonlääkintää ja kuituja koskevat tutkimukset.

Yhteenvedossaan tutkijat totesivat seuraavaa:

• Yrttipohjaiset lääkinnälliset valmisteet (erityisesti piparminttuöljy), probiootit ja psyllium lievittävät IBS:n oireita.
• Kuidut sekä probioottien ja prebioottien yhdistelmävalmisteet (synbiootit) näyttäisivät olevan tehokkaita toiminnallisen ummetuksen hoidossa.
• Ei-patogeeninen Escherichia coli Nissle 1917 -kanta voi olla tehokas pitämään yllä haavaisen paksusuolentulehduksen ”hyvää” vaihetta (remissiota) ja estämään pahenemisvaiheen alkamista.
• Probiooteista (kuten maitohappobakteerit) tarvitaan lisää tutkimusta, jossa tutkimusasetelmassa otetaan huomioon mahdolliset vääristymät ja pyritään välttämään metologian heikkoudet kattavan näytön aikaansaamiseksi.

Tutkija Diego Currò toteaa ScienceDailyn2 mukaan, että IBS-potilaille tulisi kertoa tutkimuksissa tehokkaiksi havaituista, vaihtoehtoisista hoidoista, jos tavanomainen hoito ei auta heitä, siitä aiheutuu haittoja, tai jos potilas ei hyväksy tavanomaista hoitomuotoa. Lisäksi Curròn mukaan potilaiden, joilla on lievä haavainen koliitti, tulisi tietää, että on olemassa probioottihoito, joka voi auttaa estämään pahanemisvaiheen alkamista. 

Miten tämä tieto voi olla hyödyksi minulle?

IBS:n kanssa eläminen ei ole helppoa ja ahdistavien, toimintakykyä heikentävien oireiden hallinta on äärimmäisen tärkeää. Valitettavasti tehokkaiden hoitomuotojen löytäminen voi olla aikaa vievä, yrityksen ja erehdyksen kautta toteutuva prosessi. Jos et mielestäsi saa tarpeeksi apua perinteisistä hoitovaihtoehdoista, voi olla hyödyksi keskustella vaihtoehdoista lääkärin kanssa.

Viitteet:

1. Diego Currò, Gianluca Ianiro, Silvia Pecere, Stefano Bibbò, Giovanni Cammarota. Probiotics, fiber and herbal medicinal products for functional and inflammatory bowel disorders. British Journal of Pharmacology, 2016; DOI: 10.1111/bph.13632

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.13632/epdf

2. Wiley. “Certain alternative therapies may help patients with bowel disorders.” ScienceDaily, 3 October 2016. www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161003110119.htm