Ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin ylläpitoon. Ärtyvän suolen (IBS) ja ylävatsan oireiden hoitoon. 

 

RIPULIPAINOTTEISEN IBS:N HOITOVAIHTOEHTOJA

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä ja sen ripulipainotteinen muoto voi olla uskomattoman ahdistava vaiva. Suolen toimintojen kontrollointi voi saattaa olla vaikeaa ja johtaa kiusallisiin tilanteisiin. Onneksi IBS:n hoitoon on olemassa vaihtoehtoja. Tässä esitellään muutamia niistä.

Ripulipainotteinen IBS ja ruokavalio

Ensimmäinen askel ripulipainotteisen IBS:n hoidossa on tunnistaa ne ruoka-aineet, jotka aiheuttavat IBS- oireita. Tavallisimpia ovat:

• Vehnänleseet ja kuidut, kuten ispagulansiemenet
• Suuret annokset C- vitamiinia ja magnesium-ravintolisiä
• Kofeiini (kahvi, tee, kola-juomat, kipulääkkeet)
• Laktoosi ja fruktoosi (maito- ja hedelmäsokeri). Kokeilemalla laktoositonta maitoa ja välttämällä hedelmämehuja voit todeta, aiheuttaako jompikumpi niistä IBS- oireita.
• Ksylitolia, sorbitolia maltitolia tai mannitolia sisältävät karamellit ja sokerittomat purukumit. Edellä mainitut makeutusaineet voivat aiheuttaa ripulia jo verrattain pieninä määrinä nautittuna.

Ruoka- ja oirepäiväkirjan pitäminen on avuksi oireita aiheuttavia ruoka-aineita etsittäessä. Tulee muistaa myös, että ravintoaineiden rajaaminen ruokavaliosta tulisi tehdä lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Erittäin suositeltavaa on myös juoda vettä runsaasti ja ylläpitää säännöllistä ruokailurytmiä.

Ripulipainotteisen IBS:n lääkitys ja hoito

Lääkäri saattaa määrätä myös lääkkeitä ripulipainotteisen IBS:n hoitoon. Näitä lääkkeitä ovat esimerkiksi spasmolyytit, suolen liikkuvuutta estävät lääkeaineet, masennuslääkkeet ja probiootit.

Spasmolyytit ovat reseptilääkkeitä, joilla on vatsakipua ja kouristelua lievittävä vaikutus. Ilman reseptiä on saatavilla piparminttuöljyä sisältäviä valmisteita. Piparminttuöljyllä on luonnostaan kouristelua ja vatsakipua lieventävää vaikutusta.

Suolen liikkuvuutta estävät lääkkeet (esim. loperamidi) vähentävät ripulia. Masennuslääkkeitä määrätään myös IBS-oireisiin ja vähentämään vatsankouristelua tai -kipua.

Piihappogeelistä monet IBS-potilaat ovat saaneet apua vatsavaivoihin. Piihappogeeli suojaa ruoansulatuskanavan limakalvoa, sitoo ja kuljettaa suolesta pois toksiineja, kaasuja ja ärsyttäviä ainesosia ja siten lievittää vatsavaivoja.

Probiootit auttavat herkkävatsaisia lisäämällä hyvien bakteerien määrää suolessa ja vähentämällä huonojen bakteerien määrää suolessa. Joidenkin tutkimusten mukaan suoliston hyvien ja huonojen bakteerien epätasapaino on yhteydessä IBS-oireisiin ja matala-asteiseen tulehdukseen suolistossa. Liukoiset kuidut, kuten kaura, ruokkivat suolen hyviä bakteereja, joten niiden saannista kannattaa pitää huolta.

Vaihtoehtoisia ripulipainotteisen IBS:n hoitokeinoja

Ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivät voivat hyötyä myös stressin hallinnan opettelusta esimerkiksi rentoutuksen, liikunnan, joogan ja hengitysharjoitusten avulla. Myös hypnoterapiasta tai kognitiivisesta psykoterapiasta voi olla apua.

Yhteenveto

IBS on monimutkainen vaiva ja sen oireet voivat muuttua hoidon edetessä. On ehdottoman tärkeää etsiä sinulle sopivin hoitostrategia yhdessä lääkärin kanssa.