Ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin ylläpitoon. Ärtyvän suolen (IBS) ja ylävatsan oireiden hoitoon. 

 

UMMETUSPAINOTTEISEN IBS:N HOITO

Ärtyvän suolen oireyhtymään eli IBS:ään liittyviä ummetusvaivoja voi usein helpottaa ruokavalion ja liikkumistottumusten muutoksilla. Esimerkiksi kävely, juoksu tai uinti sopivat hyvin päivittäiseen liikuntaan. Jos näistä keinoista ei ole apua, lääkäri voi suositella yhtä tai useampaa lääkettä tai muuta hoitoa ummetuspainotteisen IBS:n hoitoon.

Ruokavalion muutokset

Yksi tärkeimmistä muutoksista, joita voi tehdä ummetuspainotteisen IBS:n hoitamiseksi, on lisätä kuitua ruokavalioon. Kuidun lisääminen lieventää ummetusta pehmentäen ulostetta ja saaden sen liikkumaan paremmin suolessa. Kokojyväviljatuotteet, vihannekset ja hedelmät ovat kaikki hyviä kuidunlähteitä. Vesi ja kuivatut luumut voivat myös auttaa suolen tyhjenemisessä, niin kuin myös pellavansiemenet ja kuitulisät, kuten psyllium.

On huomionarvoista, että ruoka-aineet vaikuttavat eri lailla eri ihmisiin. Kuidun lisääminen ruokavalioon voi joillakin ihmisillä aiheuttaa ripulia tai pahentaa turvotusta, epämukavuuden tunnetta ja vatsakipua.

IBS-oire- ja ruokapäiväkirjan pitäminen on suositeltavaa. Sen avulla on helpompi tunnistaa, millä ruoka-aineilla on vaikutusta ruoansulatusjärjestelmääsi. Kirjoita vain ylös päiväkohtaisesti kaikki IBS-oireet, joita sinulla on ollut, sekä syömäsi ruoka ja sen määrä. Näin voit seurata, minkä ruoka-aineen syömisen jälkeen oireet alkavat.

Jalostetut elintarvikkeet (esim. keksit, perunalastut ja valkoinen riisi) sekä alkoholi, kuplivat juomat ja kahvi voivat kaikki hidastaa ulosteen liikkumista suolessa, ja siksi niiden saantia tulisi rajoittaa, tai jopa välttää kokonaan.

Ummetuspainotteinen IBS – laksatiivit

Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetut laksatiivit voivat helpottaa ummetuspainotteisesta IBS:stä kärsiviä, mutta niistä voi myös aiheutua ongelmia, jos niitä käytetään pitkiä aikoja. Suoli saattaa tottua laksatiiviin, eikä toimi sen jälkeen enää kunnolla. Laksatiiveista ole juurikaan apua turvotukseen tai vatsakipuun.

On olemassa kahdentyyppisiä laksatiiveja.

Suolta stimuloivat laksatiivit

Suolta stimuloiva ainesosa saa aikaan suolen supistusliikkeen, joka kuljettaa ulostetta eteenpäin. Nämä ainesosat voivat ajan mittaan aiheuttaa vahinkoa suolen seinämälle. Suolta stimuloivien laksatiivien, kuten sennosidin ja bisakodyylin, vaikutus voi myös heiketä.

Osmoottiset laksatiivit

Osmoottiset laksatiivit lisäävät nesteen määrää paksusuolessa. Ne tekevät ulosteen liikkumisen helpommaksi pehmentämällä sitä. Niillä ei ole vaikutusta muihin IBS-oireisiin ja itse asiassa niiden sivuvaikutukset, joita voivat olla mm. turvotus, nestehukka ja ripuli, saattavat pahentaa tilannetta ajan mittaan.

Ummetuspainotteinen IBS – masennuslääkkeet

Koska masennuslääkkeet voivat estää aivoja aistimasta kipua vatsassa, lääkäri voikin määrätä niitä ärtyvään suoleen, tavallisesti pienin annoksin. Ummetuspainotteiseen ärtyvään suoleen määrätään usein SSRI-lääkettä, joka estää selektiivisesti serotoniinin takaisinottoa. SSRI-lääkkeiden sivuvaikutuksiin kuuluu esimerkiksi ruokahalun vähentyminen, ripuli ja pahoinvointi.

Muita hoitokeinoja

Ummetuspainotteisen IBS:n lääkehoidon sijaan tai sen lisäksi voi kokeilla stressin hallinnan keinoja, kuten säännöllistä liikuntaa, joogaa ja rentoutusharjoituksia. Kognitiivinen psykoterapia tai hypnoterapia voivat myös auttaa IBS-oireiden hallinnassa.

Yhteenveto

Kaikki ummetuspainotteisen IBS:n hoitokeinot eivät välttämättä toimi jokaisella, vaan tulokset ovat yksilöllisiä. Mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Lisäksi on otettava huomioon, että oireet voivat vaihdella hoidon kuluessa. IBS on moniulotteinen oireyhtymä. On tavallista, että joillakin oireet vaihtelevat ummetuksen ja ripulin välillä. Sen takia on tärkeää konsultoida lääkäriä parhaiten soveltuvan, tehokkaan hoitosuunnitelman ja lääkityksen löytämiseksi.